Főoldal / Hírek / Érdekességek / Edzésre adott anyagcsereválasz izzasztó (szauna) ruhában

Érdekességek

Edzésre adott anyagcsereválasz izzasztó (szauna) ruhában

2017.11.16

Tizenkét aktívan edző férfi vett részt a vizsgálatban, akik a húszas éveik végét, harmincas éveik elejét taposták. A magasságuk 170 és 180 cm között változott, a testsúlyuk pedig 68 és 83 kg közötti értékeket mutatott, maximális oxigénfelvevő képességük 38,6±7,8 ml×kg-1×min-1 volt, ez utóbbi az edzettség állapotuktól nyújt hasznos információt. A vizsgált férfiak négyféle kerékpár ergométeres edzésen vettek részt.

  1. 30 perc közepes intenzitású edzés (a nyugalmi és a maximális pulzus különbségének az 55-60%-án) szauna öltözékben
  2. 20 perc erős fizikai aktivitás (a nyugalmi és a maximális pulzus különbségének a 75-80%-án) szauna öltözékben
  3. 30 perces közepes intenzitású edzés (a nyugalmi és a maximális pulzus különbségének az 55-60%) szauna öltözék nélkül
  4. 20 perces erős fizikai aktivitás (a nyugalmi és a maximális pulzus különbségének 75-80%-án) szauna öltözék nélkül.

A vizsgálat során használt edzéseket 24-96 órás eltérésekkel végezték, és különböző sorrendben alkalmazták a résztvevőknél. Minden egyes feladat után mérték az energia felhasználást (kcal), az egy órával az edzés utáni többlet oxigén felhasználást (liter) és egy órával az edzés után mérték a testsúly csökkenést (kg).

Szignifikáns, vagyis jelentős különbség volt az energiafelhasználás, az edzés utáni többlet oxigén felhasználás és a testsúly csökkenésben a szauna ruha viseletét illetően mind a közepes intenzitású edzés, mind az erős intenzitású edzés alatt.

Közepes intenzitáson az energiafelhasználás nagyobb mértékű volt a szauna öltözéket használóknál, mint azoknál, akik nem viseltek ilyen ruhát (rendre 282,6±34,7 kcal és 247,8±40,2 kcal). Az egy órával az edzés utáni többlet oxigén felhasználás is hasonlóan alakult (rendre 69,9±4,3 kcal és 45,2±3,0 kcal). Végül az edzés után mért testsúly csökkenés is a szauna öltözéket viselőknek volt magasabb (rendre 0,52±0,14 kg és 0,37±0,15 kg).

Az erős intenzitású edzésnél az energiafelhasználás nagyobb volt a szauna öltözetet viselőknek, mint azoknak, akik nem viseltek ilyen ruhát (rendre 204,7±24,2 kcal és 184,6±21,3 kcal). Az egy órával az edzés utáni oxigén felhasználási többlet is hasonlóan alakult (rendre 87,7±7 kcal és 72,1±3,4 kcal). Az edzés után mért testsúly csökkenés is a szauna öltözéket viselőknek volt magasabb (rendre 0,63±0,15 kg és 0,39±0,12 kg).

A vizsgálatból azokat a következtetéseket vonhatjuk le, hogy a szauna öltözék bevonása az edzésbe az energiafelhasználás, az edzés utáni többlet oxigén felhasználás javításán keresztül hozzájárul a hosszú távon az energiaegyensúlyhoz, és ez által javítja a szív- érrendszer egészségét.

A mi tanácsunk pedig, hogy ne helyettesíteni akarjunk egy-egy edzést azzal, hogy izzasztó ruhát viselünk, hanem azonos edzésszám mellett építsük be ezen öltözet viselését és lehetőség szerint nem a nyári hőségben.

insights.ovid.com




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu