Főoldal / Hírek / Érdekességek / CrossFit, miért hasznos ez az új divatsport?

Érdekességek

CrossFit, miért hasznos ez az új divatsport?

2019.05.30

A CrossFit nagyon divatos napjainkban. Ez a relatív új edzésforma, olyan funkcionális mozgásmintákat tartalmaz, amelyeket nagy intenzitással és gyakori váltogatással alkalmaznak a sportfoglalkozások során. Ide tartoznak az erőedzés, saját testsúlyos, robbanékonyságot fejlesztő, mobilizáló gyakorlatok.

A mozgásanyag igen nehéz, amely egy széleskörű emelkedett fittségi szinthez vezet. A CrossFit szervezetre gyakorolt hatása még tudományos alátámasztásra szorul, de az alábbiakban egy összefoglaló publikációt ismertetünk, amely különböző szempontokból elemzi a sportágat.

                  

Sérülési séma és annak előfordulási aránya

 

Ez a terület azért nehezen meghatározható, mert a tanulmányok nem említik a sportolók előképzettségét, azaz, hogy a CrossFit-ező milyen sportmúlttal rendelkezik, ha mozgott egyáltalán korábban. Ezek ellenére bizonyos sémákat meg lehet figyelni. Gyakoriak például a túlterhelésből adódó sérülések, az íngyulladások, az izom-ín fájdalmak, a mozgató szervrendszer problémái és a traumás sérülések.   Bár a sérülések előfordulási aránya csökkenő tendenciát mutat, de a leggyakrabban érintett területek a váll, a hát, a karok és a könyök, a kéz és a csukló, a térd, a csípő és a comb, a boka, a nyak és a láb. A leggyakrabban előforduló probléma a CrossFit programon résztvevőknél a rhabdomyolysis (vázizmok betegsége), ez attól függetlenül jellemző rájuk, hogy milyen sportmúlttal rendelkeznek. Az 1 000 óra edzésre/versenyre kettő és négy közötti sérülés jellemző. Az összehasonlítás megkönnyítésére, a sérülések száma labdarúgásnál, röplabdánál és a tenisznél 15 és 80 közé tehető.

 

Kis mértékű pozitív hatás az átlagembereknél, DE nem így a cukorbetegeknél!

 

A sérülések mellett a testösszetétel változása is érdekelte a kutatókat. A BMI és a testzsír- és az izomszázalék viszont a legjobb esetben is csak kis mértékben mutatott eltérést.

A cukorbetegeknél ez másképpen alakult, a testzsír és hasi zsír csökkenése mellett az izomtömeg megmaradt. A szervezet belső értékeiben is bekövetkezett számos változás, az inzulin érzékenység és a ß-sejtek aktivitása megnövekedett a CrossFit hatására.

Több kutatás is alátámasztja, hogy az edzés erős stressz hatást jelent a szervezet számára. A plazma adrenalin és noradrenalin koncentrációja akár 600 szorosára is megnő, amely 24 órán belül áll vissza a kezdeti értékre. A gyulladási marker az interleukin-6 citokin és a gyulladáscsökkentő interleukin-10 is erősen megemelkednek. Ezeknek a jelentősége még tisztázatlan.

A CrossFit sportolóknak viszont oda kellen figyelniük az edzésrészek közötti regenerációra.

 

sportmedizin




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu