Főoldal / Hírek / Érdekességek / Cannabis a sportolóknál kedvelt eszköz: bódító szer, gyógyszer vagy dopping? 2. rész

Érdekességek

Cannabis a sportolóknál kedvelt eszköz: bódító szer, gyógyszer vagy dopping? 2. rész

2019.06.07

Teljesítményt nem fokoz, viszont csökkenti a félelmet

A fent említett ok miatt, valamint a megnövekedett rizikó-vállalás miatt tiltott a cannabis használat a versenysportban. Versenysportolóknál a vizeletben megállapított határérték 150 ng/ml. A szabadidős használat és a versenyen való teljesítményfokozás miatt régebben a THC bomlástermékeit (amelyeket sokszor még hetekig megtalálhatóak voltak a vizeletben) 15 ng/ml-ben állapították. meg. Azok a sportolók, akik doppingolási szándék nélkül néha elszívnak egy szál füves cigit (joint) így nem kellett, hogy büntetéssel számoljanak.

A WADA igazából nem is a teljesítmény fokozása miatt tiltja ezen szer használatát, hanem az és a sportszellem megsértése és az egészségkárosító hatása miatt, nem egyeztethető össze ugyanis a sport etikával, a fair play-el és az őszinteséggel.

A testre történő hatása és a függőség

A pulzus és a vérnyomást is emelkedik ezen szer hatására, annak ellenére, hogy jelentős változásokat egyéb területeken nem okoz.

DE

ne feledkezzen meg senki a hozzászokás veszélyéről!!

Több olyan esetről számoltak be, amely során a cannabis fogyasztás nem is közvetlenül, de közvetve biztosan szívritmuszavarhoz, szívinfarktushoz és agyvérzéshez vezetett.

Akik csak alkalmanként fogyasztanak cannabist két, illetve háromszoros eséllyel, míg akik heti rendszerességgel azok, négy, illetve hétszeresen nagyobb eséllyel eshetnek a korábban említett problémák áldozatává.

A cannabis fogyasztás nagy mennyiségben magával vonja a függőség kialakulásának lehetőségét. És arról ne feledkezzünk el, hogy az utóbbi években az illegálisan termesztett cannabis THC tartalma jelentősen megnövekedett. A sportolók fogyasztási szokásairól konkrét számadat még nincs. A fogyasztással kapcsolatos mellékhatások (tüdő problémák, köhögés, kardiovaszkuláris problémák, zsírmáj, és pszichés problémák) sportolók és nem sportolók esetében súlyos probléma.

A fiatalok körében végzett hosszmetszeti vizsgálatok a cannabis fogyasztás agykárosító, depresszió kialakulását serkenti és az öngyilkosság veszélyét fokozza.

A cannabis a testben az endocannabis rendszerre hat. Gyermekkorban számos érési folyamatot befolyásol, úgy, mint az agykéreg fejlődése a sejtdifferenciálás, vagy éppen az idegsejtek túlélése. Az amigdala a hippokampusz a sztriátum és a cerebellum (az agy életfontosságú tulajdonságokért felelős részei) cannabis fogyasztók esetében szerkezeti változáson mennek át. Ha ezek pubertáskorban zajlanak, még nagyobb veszélynek van kitéve a szervezet. Tehát minél korábban kezdjük el a szerhasználatot, annál nagyobb változások fognak az agyunkban bekövetkezni, egy vizsgálatban például már két szál füves cigi elszívásának jelentőséget tulajdonítottak. Az agy különböző területein a szürke anyag aktivitása nagyobb volt, mint a másik csoportnál. Valamint a cannabis fogyasztó fiatalok rosszabbul szerepeltek a neuropszichológiai teszteken. A logika a feladat elvégzésének gyorsasága és a kézügyesség is rosszabb eredményeket mutatott a szerhasználó egyéneknél. Ezek olyan eredmények, amelyek az összes tudatmódosító szer hatásvizsgálatát megalapozzák.

MINDENKI,

 AKI EZEN SZEREKHEZ FOLYAMODIK ALAPOSAN GONDOLJA ÁT A LEÍRTAKAT!

zeitschrift-sportmedizin.de




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu