Főoldal / Hírek / Érdekességek / Segíthet a futás a COVID-19 terjedésének okán történő újabb bezártság okozta szorongás és depresszió legyőzésében?

Érdekességek

Segíthet a futás a COVID-19 terjedésének okán történő újabb bezártság okozta szorongás és depresszió legyőzésében?

2021.03.04

Mind ismerjük a mondást, miszerint nem szabad elfutni a problémák elől, de mi lenne, ha egyenesen a problémáink felé futnánk, vagy inkább, ha azért futnánk, hogy legyőzzük a problémáinkat?  

A következő héttől ismét szigorodnak a COVID-19 fertőzés terjedése okán bevezetett rendszabályok, bezárnak az üzletek, iskolák, óvodák és csak a létfontosságú boltok lesznek nyitva. Ajánlás, hogy csak az menjen el otthonról dolgozni, akinek nagyon muszáj, így megint teret nyer a „HOME OFFICE”, de ez természetesen nem jelenti azt, hogy egész nap otthon kell ülni.

A testmozgás olyankor is nagyon hasznos és fontos, amikor teljesen kiegyensúlyozottnak érezzük magunkat és úgy véljük, hogy minden téren rend van az életünkben. Azonban a mai viszonyok között, ha éppen nagy stressz és nyomás nehezedik ránk a mindennapokban, akkor szinte gyógymódként tekinthetünk rá és érdemes a napi rutinunk részévé tenni a sportot.

Teljesen egyértelmű kapcsolat áll fenn a testedzés és annak a mentális egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai között.

Mindegy, hogy súlyokat emelünk, elmegyünk futni, vagy részt veszünk egy jóga órán, mindezzel nem csak javítjuk a hangulatunkat, de annak az esélyét is csökkentjük, hogy depressziós tünetek jelentkezzenek nálunk.

Mindezek fényében nézzük, hogyan is veszi fel a rendszeres futás a szorongás elleni harcot?

Pozitív hormonok termelése

Először is nézzük a tudományt a jelenség hátterében. Nagyon egyszerűen fogalmazva, ha sportolunk, akkor az agyunk endorfin termeléssel jutalmaz meg bennünket, egy olyan hormonnal, ami természetes fájdalomcsillapítóként hat.  Ezek a hormonok nem csak egyszerűen hangulatjavítóként hatnak, de mindenfajta stressz kiváltó anyagot is „kitisztítanak” a vér-keringési rendszerünkből és az izmaink regenerációjára is pozitívan hatnak.

Míg az említett hatások rövidtávúak, a rendszeres futás azonban az endorfin termelést hosszútávon is kiegyensúlyozottá teszi a szervezetünkben, ami tehát nem csak a szorongást oldja, de a különböző gyulladások kialakulását is csökkenti, mellyel szintén a mentális egészséget szolgálja A testedzés a norepinefrin termelést is elősegíti, mely hormon szintén szorongás oldó hatású, tehát gyakorlatilag minden alkalommal mikor futni megyünk, felvértezzük a szervezetünket a mindennapi nyomás elleni harchoz.

Szintén nem elhanyagolható pozitív hatása a szabadtéri edzésnek a D vitamin termelődés növekedése. Akár 20 perc napfényen töltött idővel már jelentősen növeljük ennek a hangulatjavító vitaminnak a mennyiségét a szervezetünkben. Aki kihasználja a mostani szép derűs napokat az sokat tesz ezen a téren is egészsége érdekében, hiszen bizonyított tény, hogy a vírussal szembeni védekezés egyik kulcstényezője az optimális D-vitamin ellátottság.

Egy kedvezőbb látásmód

A futás persze önmagában nem egy effektív gyógyszer a mentális betegségek ellen, de hatékony segítség abban, hogy átmenetileg a gondolatainkat megnyugtassuk, a rossz, negatív gondolatokat kizárjuk, lecsendesítsük az elménket, különösen, ha hajlamosak vagyunk gyakran aggodalmaskodni, az életünkkel, jövőnkkel kapcsolatosan. És ez az érzés sokunkban megjelenik a COVID-19 járvány III. hullámának idején.

Valójában az agyunknak futás közben sokkal fontosabb dolgokra kell reagálnia és odafigyelnie, mint, hogy a ’mi lenne, ha’ és a ’mi lett volna, ha’ kérdéseken rágódjon. Sokkal fontosabb az alatt az idő alatt az útra, a körülöttünk lévő emberekre, a mozgásunk ritmusára koncentrálni. 

Azzal, hogy nem hagyjuk magunkat elveszni a gondterhelt gondolatainkban, a körülöttünk zajló világgal kerülünk egy jóval közelebbi kapcsolatba. Észre vesszük a minket körül ölelő természetet, a növényeket, a fákat és a madarak hangját, a körülöttünk élő többi embert, felfigyelhetünk az épített környezetünk szépségeire.

Futás, mint életforma

Mindezek alapján tehát kijelenthető, hogy a futás közel sem kizárólag csak a testünk, de legalább annyira a szellemünk edzéséről is szól.

Határozzuk tehát el magunkat, vegyül fel a futócipőnket és egy alapos bemelegítés után kezdjük meg az endorfin termelést a szervezetünkben, dolgoztassuk meg az idegszálainkat. A futás egyfajta meditációként is felfogható, egy tevékenység mely egyszerre edzi testünket és szellemünket és így egy nagyon hatékony eszközzé válik a szorongás ellen folytatott küzdelemben. 

A jó hangulaton felül

Az eddig tárgyalt számos pozitív hatáson túl a futás elősegíti mind a hosszabb, mind a jobb minőségű alvás elérését. Ha 5-6 órával a tervezett alvásidő előtt megyünk el futni, akkor a testhőmérsékletünk futás közbeni megemelkedése, majd az azt követő lehűlése egyfajta jelzésként hat szervezetünk számára, hogy itt az alvásidő, így az álmatlansággal küzdők számára is könnyebbé válik az elalvás. Egy intenzív kardió edzés arra ösztönözi az agyat, hogy új agyi cellákat és fehérjét hozzon létre, amivel jobb teljesítményt eredményez, segít a tanulásban és a jobb döntéshozatalban. Mindezeken felül teljesítményfokozó hatással is bír, kreativitás növelő, valamint frissen tartja az elmét is azzal, hogy védi a hippokampusz állapotát, agyunk azon részét, mely a memóriáért és a tanulásért felel.

Látható tehát, hogy a futás, amilyen könnyen elkezdhető és hozzáférhető tevékenység, olyan sokrétű és hatékony eszköz a testi, lelki, szellemi egészségünk és egyensúlyunk fejlesztéséhez és megőrzéséhez.

Ne hagyjuk magunkat, vigyázzunk egészségünkre, oltassuk be magunkat és mozogjunk rendszeresen, mert a mozgás gyógyszer!

https://www.polar.com/blog/can-running-help-anxiety?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=polar_newsletter&utm_content=running_wk8

 




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu