Főoldal / Hírek / Érdekességek / A rendszeres fizikai aktivitás mindkét típusú cukorbetegség esetében sokat segíthet! II. rész Az I. típusú cukorbetegség és a testmozgás

Érdekességek

A rendszeres fizikai aktivitás mindkét típusú cukorbetegség esetében sokat segíthet! II. rész Az I. típusú cukorbetegség és a testmozgás

2021.11.23

A testmozgás sok 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő ember életének fontos része, és számos egészségügyi előnnyel is jár.  A rendszeres testmozgás csökkenti a vérnyomást és a nyugalmi pulzusszámot, valamint megelőzi a szív- és érrendszeri betegségeket, ami a cukorbetegek esetében fokozott kockázatú.  A testmozgás segít a súlykontrollban és/vagy a fogyásban is, és nem utolsó sorban csökkenti az inzulinszükségletet. 

A nemzetközi szakirodalomba számos olyan tanulmány ismert, amelynek eredményei alapján igazolást nyert, hogy a rendszeres testmozgás javítja, normalizálja a vércukorszintet.  Az izommunka jelentősége ugyanis abban rejlik, hogy ebben az esetben nincs szükség közvetlenül inzulinra, ahhoz, hogy a vérben keringő cukor eljusson a sejtekbe.


 A fizikai aktivitás azonban kockázatokat is rejt magában.

Az ellenőrizetlen testmozgás egy cukorbeteg számára, azonban mind az edzések közben, mind a testmozgás után veszélyeket is rejt és ezáltal különböző mértékű anyagcserezavarokhoz is vezethet.  Az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) kockázata a tevékenység utáni órákban és akár éjszaka is megnőhet, ezért rendkívül fontos, hogy előre tervezzük meg a testmozgás jellegét, intenzitást, idejét, mert alaposan az egyéni tapasztalatok és a betegség jellegzetessége okán át kell gondolni mind az alkalmazott inzulinadagot, mind a szénhidrátbevitel mértékét.
 

Általánosságban elmondható, hogy az 1-es típusú cukorbetegek szinte bármilyen sportot űzhetnek, ha figyelemmel kísérik vércukorszintjüket.

Az 1-es típusú cukorbeteg gyermekeknek például ugyanúgy ajánlott részt venni az iskolai testnevelés órákon és a különböző sportszakkörökben, de csak azzal a feltétellel, hogy a tanárok fokozottan figyelemmel kísérik a gyerekeket sportolás közben. 

Az élsportolók között is számos világbajnokok és olimpiai résztvevő található, aki 1-es típusú cukorbeteg, hiszen ez manapság már nem akadálya a magas szintű sportolásnak.
Azonban vannak olyan 1-s típusú cukorbetegek számára nem javasolt sportágak, mint a búvárkodás, az ejtőernyőzés vagy extrém hegymászás, amelyek gyakorlása közben az esetlegesen előforduló hipoglikémia következtében megnőhet a tudatzavar kockázata.

Ezért mindenkinek javasolt, sőt előírás, hogy egy új sportág gyakorlásának megkezdése előtti végeztessen el egy állapotfelmérést és kérjen tájékoztatást kezelőorvosától vagy egy sportorvostól, hogy ezzel is kizárja a lehetséges kockázati tényezőket.

Hogyan reagál a szervezet a testmozgásra és a sportolásra 1-es típusú cukorbetegségben?


Egészséges egyéneknél fizikai terhelés közben az izmok a mozgás energiaigényének kielégítésére elsősorban és döntő mértékben cukrot használnak fel.  Ezenkívül a szervezet a szénhidrátokat tárolja glikogén formájában a májban, vagy felhasználhatja újbóli energiaigény kielégítésre cukortermelésre, amit a szaknyelvben glukoneogenezisnek vagyis a cukrok újra képződésének neveznek, ennek kiindulás anyaga lehet akár, tejsav, piroszölősav vagy bizonyos aminosavak is.

Ezeket a folyamatokat az inzulin hormon szabályozza.  Ha a vércukorszint alacsony, a hasnyálmirigy leállítja az inzulin felszabadulását, aminek következtében a glükóz a májból bekerül a vérbe.  Ezzel szemben, ha a vércukorszint magas, az inzulin felszabadulása nő és a glükóz a vérből jut be a sejtekbe, és a máj nem bocsát ki több glükózt.

 A hasnyálmirigy tehát egészségeseknél az inzulin felszabadulását az aktuális szükségletekhez igazítja. 

Az 1-es típusú cukorbetegségben azonban a szervezet nem tud elegendő vagy semennyi inzulint előállítani, ezért ezen betegségben szenvedők esetében az inzulint kívülről kell bejuttatni a szervezetbe, ezt viszont azzal a veszéllyel jár, hogy az az inzulinszükséglet nem állítható helyre percek alatt, bár manapság már számos megoldás létezik ennek kiküszöbölésre. 

Milyen kockázatokkal jár az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő aktív sportoló?

Alapvetően két olyan állapot van, amelyet az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek figyelembe kell venni és kell akadályozniuk: egyrészt az alacsony vércukorszintet (hipoglikémia), másrészt a magas vércukorszintet (hiperglikémia), azonban mindkét anyagcserezavar manapság már általában kordában tartható. 

A mérsékelt aerob állóképességi gyakorlat (például, mint a futás vagy az úszás) csökkenti a vércukorszintet.  Emiatt edzés közben és után is hipoglikémia léphet fel.  Fontos, hogy a mozgás időtartamától és intenzitásától függően ezért előzetesen csökkentsük az inzulin adagját.  Edzés előtt és közben növelni kell tehát a szénhidrátbevitelt és fontos, hogy a vércukorszintet ellenőrizzük mind edzés előtt, mind edzés közben.  Ez különösképpen vonatkozik a kezdőkre. 

A hipoglikémia az edzés intenzitásától függően több órával vagy akár napokkal később is bekövetkezhet, hiszen a szervezet megpróbálja feltölteni az izomban lévő üres glikogénraktárakat.  Ehhez glükózt von ki a vérből, ami elősegítheti az éjszakai hipoglikémiát. 

A fentiek miatt, ezért az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek mindenképpen ellenőrizniük kell vércukorszintjüket edzés után vagy edzések között.

Mi a teendő a sportolás közben fellépő hipoglikémia esetén?

Amennyiben hipoglikémiára gyanakszik, mindig ellenőrizni kell vércukorszintjüket, és alacsony szinten esetén, olyan táplálékot kell fogyasztani, ami gyorsan növeli a vércukorszintet. Annak érdekében, hogy a vércukorszint ne csökkenjen ismét túl alacsonyra sportolás közben, érdemes még lassan felszívódó szénhidrátokat fogyasztani, ami lassabban növeli a vércukorszintet, például fél banánt vagy egy szelet kenyeret. Nem szabad folytatniuk a testmozgást, amíg a vércukorszint vissza nem emelkedik 8,3 mmol/l értékre, ami általában 15 perc elteltével megtörténik.

A nagy intenzitás anaerob fizikai terhelés esetén azonban, - mint például a sprintfutás vagy erősítő edzések, súlyemelés, fitneszgépek - a vércukorszint jóval nagyobb mértékben is megemelkedhet a szokásosnál, ellentétben a közepes és alacsony intenzitású megerőltetéssel, ezért ez ugyancsak komoly odafigyelést igényel. 
 

Mi a teendő a sportolás közben fellépő hiperlikémia esetén?

A túl magas vércukorszint sportolás közben akkor ez különösen veszélyes lehet, különösen az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára. Ha az értékek meghaladják a 13,9 mmol/l értéket, ebben az esetben az inzulinhiány következtében a ketoacidózis léphet fel, vagyis ilyenkor a vér életveszélyes mértékben elkezd savasodni. Akkor feltétlenül érdemes egy keton tesztet elvégezni. Ha ez pozitív (++ vagy magasabb a vizeletben vagy 1,0mmol/l felett a vérben), abba kell hagyni a sportot, pihenni kell, sok vizet kell inni, és szükséges az inzulin adagolása az értékek csökkentése érdekében. Ha a keton teszt negatív, a cukorbetegek aktívak lehetnek a sportban, ha úgy érzik, hogy képesek erre. Mindenesetre szorosan figyelemmel kell kísérniük a vércukorszintet. (folytatjuk)

 




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu