Főoldal / Hírek / Érdekességek / ALVÁSMEDITÁCIÓ

Érdekességek

ALVÁSMEDITÁCIÓ

2021.03.12

WORLD SLEEP DAY  2021 ALVÁS VILÁGNAPJA

MAGYARORSZÁGON

MÁRCIUS 18.

A World Sleep Society, a World Association of Sleep Medicine társult nemzetközi szervezetével 2021-ben is meghirdeti az Alvás Világnapját. Több mint tíz éve, minden évben a tavaszi napéjegyenlőség előtti pénteken tartják.

Magyarországon, a világszövetség hazai partnerének felkérésére, a Magyar Alvás Szövetség szervezésében 2021. március 18-án kerül sor. (https://mozgasgyogyszer.hu/hu/hirek/hazai_hirek_esemenyek.html)

Miért és hogyan nyugtassuk meg az elménket és testünket egy kiegyensúlyozott életmód érdekében?

Igen jellemző manapság, hogy sokan érdeklődnek afelől, hogy miként lehetne mind az alvással töltött idejük hosszát, mind pedig a minőségét növelni különböző meditációs technikák segítségével. Ez nem is meglepő, hiszen kevesen tudják elmondani magukról, hogy eleget alszanak, de ennél is fontosabb, hogy kevesen vannak, akik minden egyes éjszaka jól alszanak és mindig frissen ébrednek.

Sajnos sokkal jellemzőbb, hogy az emberek reggelente a telefonjuk ébresztésre beállított hangjára ébrednek és az általában a legrosszabb pillanatban szólal meg, mikor éppen legmélyebb álmukat alusszák, vagyis kénytelenek úgy kikelni az ágyból, hogy a szervezetük még igényelte volna az alvást. Talán még ennél is jellemzőbb, hogy éjszaka is felébredünk, és arra eszmélünk, hogy a gondolataink csakúgy cikáznak és emiatt nagyon nehezen is tudunk visszaaludni.

Sajnos ki kell mondani, hogy a XXI. századi modern társadalmak súlyos alváshiánnyal küszködnek. Azzal, hogy egy folyamatosan rohanó, szinte kizárólag sikerorientált világban élünk, ahol csak az számít, hogy minél többet dolgozzunk, minél több pénzt keressünk, és minél feljebbre törjünk, az alvás jellemzően, de igen hátra sorolódik a fontossági listán, ami egy nagyon veszélyes lejtőn indíthat el bennünket. (Természetesen, akinek nem inge ne vegye magára)

Érdemes azonban azzal is tisztában lennünk, hogy ha esetleg elég időt nem is tudunk alvásra szánni, a meglévő alvásidőnk minőségén még javíthatunk.

Napi, csupán 10 perc meditáció is már sokat segíthet számunkra abban, hogy gyorsabban tudjunk elaludni, de abban is, hogy minőségibb legyen az alvással töltött időnk.

Lássuk tehát, hogy mitől is olyan hasznos a meditáció és miben segíti elő a pihentetőbb éjszakáinkat.

Lecsendesíti az elménket

Valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy az éjszaka közepén felébredt és rögtön azok a dolgok jutottak eszébe melyek napközben is foglalkoztatják, esetleg nyomasztják és hát mindez nem válik segítségünkre abban, hogy gyorsan visszatudjunk aludni. Azonban mindenképpen jó hír, hogy meditációs technikák segítségével bizonyítottan, hatékonyan lehet védekezni mindezek ellen és hamar le lehet csendesíteni nyugtalan elménket, ami aztán nem csak éjjel tesz minket nyugodtabbá, de napközben is sokkal koncentráltabbak és kiegyensúlyozottabbak lehetünk. 

Ápoljuk az idegrendszerünket

A meditáció nem csupán a hangulatunkat javítja, de teljes idegrendszerünkre is hatást gyakorol. Sara Lazar a Harvard Egyetem egy oktatójának tanulmánya szerint 8-12 heti rendszeres, napi szintű meditáció csökkenti az agy félelem és fájdalom központjának méretét, valamint ezzel egyidőben növeli a hippokampuszt, vagyis az agyunk tanulási és memória központját. Mindez tehát azt jelenti, hogy a teljes idegrendszerünk alkalmazkodik a kívánt folyamathoz, mely megtisztítja elménket a felesleges, kártékony gondolatoktól és a szorongástól.

Stresszcsökkentés, közérzetjavítás

A rendszeresen végzett meditáció az elmén túl a testünkre is hatást gyakorol, hiszen csökkenti a stressz hormonok számát a szervezetünkben, jótékony hatással bír a vérnyomásra, fokozza a keringést, fájdalom és gyulladáscsökkentő hatása van, valamint közérzetjavító hatása is jelentős. A felsorolt pozitív hatások pedig természetesen, mind elősegítik a minőségi alvás elérését.

Tanítsuk az elménket és a szellemünket

A leggyorsabb és leghatékonyabb módja annak, hogy képesek legyünk a jobb minőségű alvásra, hogy elkezdünk egy vezetett meditációt. Ennek segítségével előkészíthetjük mind a testünket, mind az elménket a remélt hosszútávú pozitív hatások befogadására. Sokan követnek ilyen útmutatókat, hogy mind a testüket, mind a szellemüket megnyugtassák egy-egy stresszes napot követően. Tehát egy kifejezetten alvást segítő meditációnak a rendszeres gyakorlása elősegíti, hogy gyorsabban tudjunk álomba szenderülni és egy hatékony eszköz az éjszakai ébrenlétek leküzdésére is.

Hogyan kezdjünk bele?

Mindenekelőtt egyszerűen el kell határoznunk magunkat azirányba, hogy belevágunk egy meditációs technika elsajátításába és ki kell tartanunk a döntésünk mellett. Magunkra kell formálnunk a gyakorlást, tehát azt a pozíciót, azt a helyszínt, azt az idősávot válasszuk, ami számunkra a legkényelmesebb. Fontos, hogy ne azonnal a legbonyolultabb módszereket kövessük, kezdjünk kicsiben, először akár csak napi néhány perc légzésgyakorlatot tartsunk. Ha ezzel már megismerkedtünk, akkor határozzuk el, hogy minden nap ugyanabban az időben 10 percet rászánunk az elcsendesülésre. Fontos, hogy tudatosítsuk, hogy ezt nem lehet jól vagy rosszul csinálni, lényeg, hogy törekedjünk a gyakorlásra és higgyük el, a testünk válaszolni fog. Miután a napi rutinunk részévé vált a gyakorlás érdemes néhány hetente összegeznünk, hogy hol is tartunk és amennyiben úgy ítéljük meg, hogy szükséges akkor változtassunk a módszereinken.

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy a meditációnak nem szükséges egy hosszadalmas, teátrális szertartásnak lennie ahhoz, hogy hatékony legyen. Ez egy nagyon egyszerű, de annál hatékonyabb módja annak, hogy a testünk, szellemünk és lelkünk megnyugodjon és harmóniába kerüljenek egymással. Amit tennünk kell tehát, hogy elhatározzuk magunkat, hogy esélyt adunk a meditációnak, hogy segíthessen rajtunk és a többi már menni is fog magától.

Hasonló tartalmak olvashatóak az elmúlt hónap utolsó napjaiban megjelent cikkeinkben:

https://www.polar.com/blog/can-running-help-anxiety/




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu