Főoldal / Hírek / Érdekességek / Alvás és testmozgás I. Miből, mikor és mennyit?

Érdekességek

Alvás és testmozgás I. Miből, mikor és mennyit?

2021.02.26

„Több testmozgás, jobb alvás - jobb alvás, több testmozgás”

 Alvás és testedzés kéz a kézben járnak, vagy legalábbis ennek így kéne lennie. Az alvás mindenki számára fontos, de azok számára, akik rendszeresen sportolnak, különösen.

Óriási különbséget jelent a teljesítményünkben, ha egy nyugodt, mélyen átaludt éjszaka, vagy egy hektikus, alig néhány órát alvó éjszaka után kezdjük a reggeli edzésünket. Nem számít, hogy mennyi energiaszeletet fogyasztunk, hogy felpörgessük magunkat, az eredmény rövidtávon sem lesz ugyanaz, hosszútávon pedig egy hektikus életforma fent sem tartható.

Ha az alvás és a testmozgás ilyen szorosan összefonódnak, akkor vajon miért mindig az alvás az első dolog, amit feláldozunk, ha túl sok teendőnk akad és el vagyunk havazva?

Az edzésmunkánk a minőségi alvással válik teljessé, de ezt sokszor figyelmen kívül hagyjuk és ez a teljesítményünk és eredményeink rovására válik.

Az alvás és a sport kapcsolatával foglalkozó dr. Meeta Singhnek számtalan érve van amellett, hogy miért is fontos, mind az élsportolók, mind a hobbi sportolók számára a minőségi alvásra való törekvés, hiszen a jó teljesítmény érdekében az legalább annyira fontos, mint maga az edzés. Dr. Meeta Singh szakterületei közé tartozik az alvászavar, a kóros álmatlanság és nem találnák ki, de a sportorvoslás is. Az Egyesült Államokban a legnagyobb sportszervezetek sportolóival foglalkozik, páciensei a kosárlabdázók, jégkorongozók, amerikai futballisták és a baseball játékosok közül kerülnek ki, akiknek felhívja a figyelmét az alvás fontosságára és végig is kíséri őket a minőségi alvást elérő útjukon.

Tapasztalat szerint az alvás óriási hatással bír a teljesítményünkre, a regenerációra, valamint a rendszeres testmozgás hosszú távú hatásaira, valamint megfelelő tudással rendelkezik arra vonatkozóan, hogy miképpen ismerjük fel a saját alvásigényünket és érhessük el a lehető legpihentetőbb alvási rutin kialakítását.

Az alváshiány hatása a teljesítményre

Tekintettel arra, hogy az alvás hatással van a reakció időre, a motorikus funkciókra, a koncentrációra, a motiváltságra, a glükóz anyagcserére, a memóriára, a tanulásra és a stresszkezelésre is, vagyis csupa olyan dologra melyek nélkülözhetetlenek a jó sportteljesítmény eléréséhez, ezért, ennek következtében az alváshiány rendkívül negatívan képes hatni testi és lelki egyensúlyunkra, teljesítményünkre, valamint az edzésmunkától várt pozitív hatásokra is.

1) Pontosság és sebesség

Az alváshiány megnövekedett reakció időt eredményez és csökkenti a koncentrációt, amivel a sportteljesítményt is negatívan befolyásolja.

2) Döntésképesség és memória

Az alváshiány mentális aspektusai sem elhanyagolgatóak. Ha a szükséges mennyiségnél kevesebb időt alszunk, akkor az elülső homloklebenyünk működésének hatásfoka is lényegesen visszaesik, ami pedig nagyon hátrányosan hat ezáltal a megfelelő döntéshozatalra, a jó ítélőképességre, a párhuzamosan való feladatvégzésre, illetve növeli a felesleges kockázatvállalást is.  A felsoroltakon túl továbbá a memóriát is károsan befolyásolja.

3) Anyagcsere

Harmadik kategória, az alváshiány táplálkozásra gyakorolt hatása. A kevés alvás könnyen hozzájárulhat a nem megfelelő glükóz anyagcseréhez és a megváltozott neuro-endokrin működéshez, ami károsan befolyásolja a szénhidrát anyagcserét, étvágytalanságot és fehérje lebontási zavart eredményez. 

4) Sérülések

A kimerült állapotban végzett testmozgás magában hordozza a sérülések kialakulásának veszélyét is, minél fáradtabbak az izmaink és minél kevésbé vagyunk ott fejben, annál nagyobb a kockázata annak, hogy sérülést szenvedünk sportolás közben.

5) Hangulat

A kevés alvás a hangulatunkra is nagyon negatív hatással bír. Minél fáradtabbak vagyunk, annál ingerültebbé, kedvetlenebbé válunk, megnövekszik a kortizol szintünk és mindez szintén tetten érhetővé válik a nem kielégítő fizikai teljesítő képességünkön is. A kortizol szint csökkenésének első jele a fáradtság, akinek alacsony a hormonszintje, azok nehezen ébrednek és nap közben is nehezen tudnak „felpörögni”, mindezek következtében romlik a stressztűrő képességük, szorongóbbak és ingerlékenyebbek lesznek, mindezek következtében alvászavarok is jelentkezhetnek. (folytatjuk)

https://www.polar.com/blog/why-sleep-and-exercise-how-much-sleep-is-enough/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=polar_newsletter&utm_content=running_wk6

 




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu