Főoldal / Hírek / Érdekességek / Alkoholfogyasztás és a testmozgás I.

Érdekességek

Alkoholfogyasztás és a testmozgás I.

2021.07.15

Alkohol és testmozgás kapcsolata

Alkohol és testedzés meglehetősen ellentétes kapcsolatban állnak egymással. A túlzott alkoholfogyasztás csökkenti az általános állóképességet és megakadályozza az embert kitűzött céljainak elérésében. Ezzel ellentétben a rendszeres és tudatos testmozgás, számos aspektusának köszönhetően, mint például az izomfejlesztés, az egészséges étrend követése, az egyik leghatékonyabb fegyver az alkoholizmus ellen vívott harcban és képes ellensúlyozni annak negatív hatásait is.

Alkohol hatása a fizikai állóképességre

Az alkohol és állóképesség hatása a teljesítményre

A rendszeres alkoholfogyasztás egyértelmű negatív hatással bír, mind az izomerősítésre, a sportpályán nyújtott teljesítményünkre, valamint egyáltalán a mindennapi életben végzendő feladatainkra is. Az alkohol egy olyan nyugtató, mely mindenfajta szellemi és fizikai működést jelentős mértékben lelassít. Gyengíti a szem-kéz koordinációt, a helyes ítélőképességet és negatívan befolyásolja a reakcióidőt. Bármilyen tevékenységet is végzünk, mindegy, hogy milyen területen, mindezek a funkciók felelősek a megfelelő sebesség fenntartására, helyes döntések meghozatalára, illetve arra, hogy folyamatosan tisztában legyünk azzal, hogy mi is vesz minket éppen körül. Minden sport esetében elengedhetetlen az éberség és a zavartalan figyelem, hiszen a sikerhez nélkülözhetetlen a nagy sebesség és a gyors reakcióidő. Az alkohol egyértelmű akadályt képez a legmagasabb fokú teljesítmény elérésében, hiszen vagy a minősége romlik a munkánknak, vagy egyszerűen elég erőnk nem marad teljesíteni az elvárt szintet.

Alkohol és testedzés fogyásra gyakorolt hatása

Tudvalevő, hogy az alkoholos italok üres kalóriákat tartalmaznak, szinte kizárólag tápanyag mentesek. Az emberi táplálkozásban az üres kalória kifejezés olyan élelmiszerekre és italokra vonatkozik, amelyek elsősorban vagy kizárólag cukorból, bizonyos zsírokból és olajokból, vagy alkohol tartalmú italokból állnak. Tehát a sportolás után való rövid időn belüli italozás jelentős mértékben visszaveti a súlyvesztésbe vetett erőfeszítéseink hatásosságát. Egy tudományos vizsgálat keretein belül egy férfi csapat tagjai a közös testmozgás után több pohár alkoholos italt fogyasztott el. A vizsgálat eredménye kimutatta, hogy esetükben a fehérjeszintézis, amikor is a sejtek új fehérjéket termelnek, 37%-val kisebb hatékonyságú volt, mint mikor a sportolás után ugyanezen csapat tagjai nem ittak alkoholt.

Mindez a káros folyamat sok esetben kiegészül azzal is, hogy amikor alkohol tartalmú italokat iszunk és azokat ízlés szerint cukros üdítőkkel keverjük. Testedzés után való cukros üdítő fogyasztás azonban leállítja a zsírégető folyamatokat és gyakorlatilag az eredmény szempontjából ugyanott találjuk magunkat, mint a sok elvégzett, fárasztó és izzasztó gyakorlat előtt.

Alkohol és testedzés hatása a hidratálásra és fáradtságra

A testmozgás a nagyfokú verejtékezés következtében dehidratáltsághoz vezet, és ugyanezt teszi a szervezettel az alkohol is, mely szintén vizet választ ki, így amennyiben ezt a kettőt ötvözzük, komoly problémát is elő tudunk idézni, aminek kimerültség és komoly fáradtság lehet az eredménye. Ez a fajta dehidratáltság rosszulléthez, súlyos másnapossághoz vezet, amelyből való kilábalás egy hosszadalmasabb folyamat, így máris lemondhatunk a soron következő edzéseken való részvételről is. Ha tehát előszeretettel végzünk magas intenzitású edzéseket, amelyek után szeretünk egy pohár bort is meginni akkor számoljunk azzal, hogy glikogént vonunk meg magunktól, ami egy a magas intenzitású mozgásokat elősegítő nagyon gyorsan mozgósítható energiaforrás, tehát ha ennek a termelődését lelassítjuk, borítékolható, hogy sportolás közben is sokkal hamarabb fogunk elfáradni.

Alkohol és testedzés hatása a fájdalomra és izom regenerációra

Minden alkalommal, amikor izomerősítő gyakorlatokat végzünk, apró izomszakadások keletkeznek, ezek az apró szakadások okozzák azt a fájdalmat, melyet addig érzünk, míg növekedési hormonok segítségével azok be nem gyógyulnak. Edzés utáni alkohol fogyasztással azonban csökken ennek a hormonnak a termelődése, ami így az izmok hatékony regenerálódását gátolja. Ennek eredményeképpen sokkal tovább megmarad a fájdalomérzet és elhúzódik az izmok teljes gyógyulásának ideje is. A nagy ivászatok, függetlenül azok idejétől, szintén gátolják a megfelelő izomfejlődést. Ennek oka, hogy a tesztoszteron szint növelése helyett, ami segíthetné az izomnövekedést, az alkohol a kortizol hormon mennyiségét növeli meg, annak a hormonét, ami a stressz fokozódásáért felelős és gyakorlatilag azt az izmot, amit mi felépítettünk a kortizol le is rombolja. (folytatjuk)

https://www.alcoholrehabguide.org/treatment/alcohol-and-fitness/




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu