Főoldal / Hírek / Érdekességek / A szék, mint gyilkos eszköz?! Avagy indokok, miért eddzük a csípőnket.

Érdekességek

A szék, mint gyilkos eszköz?! Avagy indokok, miért eddzük a csípőnket.

2017.10.05

Elgondolkozott már valaha azon, hogy a kellemetlen derék,- és hátfájdalmak hátterében a rossz mobilitású csípőízület állhat. Cikkünkkel bemutatjuk, hogy a csípő edzése milyen előnyökkel járhat az ember számára a jobb sportteljesítménytől egészen a karcsúbb külsőig.

Merevnek érzi magát egész nap? Sokszor érez hátfájást? Ésszerűen akarja az erejét fejleszteni? Úgy sétál, mint egy zombi? Többet ül, mint Auguste Rodin „A Gondolkodó” című szobra? A sok igenlő válasz esetén egész szép kilátásaink vannak a későbbi csípőprotézisre.

Azért, hogy ezt a durva műtétet elkerüljük fontos a csípő ízületünk kötetlensége és az ízületek mozgékonysága. Minden hétköznap kellene mozognunk, nyújtanunk, küzdenünk a gravitáció ellen. A 21. század fejlett társadalmának egyéneinél leginkább a csípőízület mozgékonysága hiányzik, mivel sokat ülünk. Ez a mozgékonyság még tíz hónapos korban megvan, de felnőtt korra már-már teljesen elvész.

A csípőízületnek kulcsfontossága van az egészségünkben.

Sportolóknak is fontos tudni az ízületek teljes mozgásterjedelmét kihasználni és eközben erőt kifejteni.

Csípőízület mozgékonyságának visszanyeréséből származó pozitívumok:

  • Javul a sportmozgások kivitelezése
  • A farizmok erőteljesebben aktivizálódnak
  • A hátfájdalmak előfordulását csökkenteni lehet
  • A térd és bokasérülésekre kevesebb lesz az esély
  • Egészségesebb ízületek, melyeknek a teljes mozgásterjedelmét kihasználjuk.

A csípőízület kötöttségének és az izmok kiegyenlítettségének okozója leggyakrabban a sok ülés. Ha hosszú időn keresztül ülünk ugyanabban a pozícióban, fájdalom jelentkezhet. Az ülés által a csípőízület folyamatosan kedvezőtlen dőlésszöget zár be, amellyel tulajdonképpen beszűkítjük a csípőízületünket, annak mozgásterjedelmét. Az egész napos ülőmunka után – jó esetben - pedig elmegyünk az edzőterembe és a láb, valamint törzsizmainkat sokszor ugyanolyan pozícióban kedvezőtlen testhelyzetben eddzük, úgy ahogy az egész napunkat eltöltöttük.

Meglepőnek tűnhet, de a merev csípő lehet annak a hátterében, hogy kövérebbnek tűnik az ember, mint a valóságban. A farizmok ugyanis befolyásolják a testtartásunkat így vagy ellenségei, vagy barátai lehetnek a külsőnknek. Annak a normál testsúlyú embernek, akinek lógó hasa van, a rossz testtartása és az előnytelen külseje hátterében egy merev csípőhajlító állhat.

Ha a kemény és megrövidült ágyékizom okozza a sörhasat, akkor nem a túlzott testzsírral van a probléma. A zsír puha és püffedt, de amikor a csípő a bűnös, a gerincoszlop előre dőlésének a következményeként jelenik meg a „pocak”.

A merev csípő hajlító előrehúzza a medencét és így mindent előre dönt.

Minél merevebbek a csípő hajlítók, annál nagyobb nyomás keletkezik a szerveken és más izmokon, és ez nemkívánatos változásokat eredményez a test működésében és akadályozza az ember mozgását. Visszatérve a test természetes felépítésébe, megfelelő edzéssel, jobb teret hozhatunk létre a hajlító izmoknak, a hasi szervek és az izmok számára, melynek eredményképpen a szervezet rendszerei nem elkülönülten, hanem harmóniában fognak működni.

Mielőbb lássunk hozzá a csípőízületünk megfelelő, eredeti állapotába hozásának a megfelelő tartásjavító tornákkal, edzéssel.

 

www.sportlife.es




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu