Főoldal / Hírek / Érdekességek / A sportos életmód segít megőrizni az agy állományát

Érdekességek

A sportos életmód segít megőrizni az agy állományát

2019.07.22

A Jüllich-i Kutatóközpont legfrissebb közlése szerint az aktív életmód az alábbi pozitív „mellékhatásokkal” rendelkezik:

Azok az emberek, akik rendszeresen sportolnak, nem csak fittebb testtel, hanem jobb agyi teljesítménnyel is rendelkeznek.

 A tudósok azt vették észre, hogy azon idős embereknek, akik sportos életmódot folytatnak, nagyobb a szürkeállományuk. A Jüllich-i Neurológiai és Orvostudományi Intézet kutatásába 549 vizsgálati személyt (nőket és férfiakat egyaránt) vontak be, akik életkora 55 és 85 év között volt. Az összehasonlító vizsgálatban a több mint 1 300 főt számláló, „Jüllich-i Agy Vizsgálat” szolgált segítségül, melyet 2011 óta MRI mérőeszköz (mágneses magrezonancia képalkotás) segítségével folytatnak.

A mozgás fontos hatása

A korábbi adatgyűjtéshez képest, amely az alkohol és cigarettafogyasztást tartalmazta az új generációs kutatókat különösen érdekelték a társadalmi szokások, különös tekintettel a fizikai aktivitásra.

Az eredmények önmagukért beszéltek:

A pozitív társas kapcsolatok és a rendszeres testmozgás bizonyos agyterületeken a szürkeállomány nagyságára jó hatással voltak, míg az alkoholfogyasztás annak lebomlásához vezetett.

Ez magyarázat lehet arra, hogy a fizikailag aktív idős emberek, mitől lehetnek szellemileg is frissek. Megállapításaik alapján az élethosszig tartó dohányzásnak inkább funkcionálisan érezhető az egészség-károsító hatása, nincs ilyen súlyos, szürkeállomány leépítő tulajdonsága. Azért ez nem azt jelenti, hogy nincsen az egyéb területekre nagyon súlyos, egészség-kárósító hatásuk.

 

zeitschrift-sportmedizin.de




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu