Főoldal / Hírek / Érdekességek / Mozgás receptre III. Edzési ajánlások, tanácsok, amikor a mozgást receptre írja fel az orvos

Érdekességek

Mozgás receptre III. Edzési ajánlások, tanácsok, amikor a mozgást receptre írja fel az orvos

2021.07.12

Edzési ajánlások, tanácsok, amikor a mozgást receptre írja fel az orvos

Mérsékelt aerob állóképességi edzés legalább 150 perc hetente, de legalább 3–5 nap a hétből, 15–30 perc időtartamú terhelés, amikor a Borg érték eléri a 11–13-t (az edzésmódszert kifejlesztő Gunner Borg egy 0-20-ig tartó skálát állított össze, ennek a skálának megfelelően kell az edzés közben tapasztaltak alapján értékelni, hogy miképpen érezzük magunkat, a 20-as érték a legfárasztóbb edzés utáni érték, a számok tehát azt fejezik ki, hogy számunkra mennyire könnyű vagy nehéz az edzés ahhoz az állapothoz viszonyítva, amikor mozdulatlanul fekszünk)  vagy 75 perces terhelés hetente intenzív állóképességi edzéssel (a Borg érték legyen 12–16) vagy alkalmazható a kettő kombinációja is.

A fiatalok, a kezdők, de főleg a betegek esetében a következő alapszabály betartása a legfontosabb:

kezdje mindenki alacsony intenzitással, és csak lassan emelje az intenzitást és mindezt lehetőleg orvosi felügyelete alatt.

Ezenkívül a mindennapi életben is vannak olyan rendszeres tevékenységek, mint a lépcsőzés, az intenzív kertészkedés, a gyalogos végzett vásárlás és a hivatalos ügyek intézése, a rendszeres torna, a ruganyossági gyakorlatok, esetleg szenzormotoros edzés, ami hozzájárul az aktív életünk végzéséhez. Az edzés, a rendszeres fizikai aktivitás minden korosztály számára hasznos lehet, tehát korosztálytól függetlenül előnyös, de természetesen mindig be kell tartani az egyéni adottságokat (kor, fittségi állapot, esetleges betegségek). Fontos azonban már fiatal korban elkezdeni, mivel ez azt is jelenti, hogy testünk feletti önrendelkezés és az önállóság idősebb korban hosszabb ideig is meg fog maradni.

 

https://link.springer.com/article/10.1007/BF03368027

 

 




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu