Főoldal / Hírek / Érdekességek / A magas lépésszám megmenti a gyermekeket a túlsúlytól

Érdekességek

A magas lépésszám megmenti a gyermekeket a túlsúlytól

2019.03.08

Napi minimum 10 000, de egyes ajánlások szerint legalább 12 500 lépés (ez hat és nyolc kilométer közötti távolságot jelent) szükséges az egészség és a fittség megőrzéshez. Egy aktuális tudományos összefoglaló publikációban fordított összefüggést támasztottak alá a lépésszám és a gyermek, valamint a fiatalkori elhízás között. A spanyol és skót kutatók 36 tudományos vizsgálatot dolgoztak fel a témában, amelyek nagy része keresztmetszeti vizsgálat volt. Az elhízás meglétét a Body Mass Index (BMI, vagyis a testtömeg osztva a testmagasság méterben kifejezett négyzetösszegével) vagy ennek z-értéke alapján állapították meg.

A vizsgálatok 72%-ban támasztottak alá fordított összefüggést a csekély számú lépések és a gyermekek, valamint fiatalok elhízása között.

Az orvosi vizsgálatok részévé kell tenni tehát a mozgással kapcsolatos kérdéseket

Egy 2018-as februári Gyermekgyógyászati konferencián 7 822 gyermek, mozgással kapcsolatos adatainak értelmezését ismertették. A fiatalokat kórházi tartózkodásuk alatt kérdezték mozgási szokásaikról. Az összegyűjtött adatok alapján a gyermekek 5%-a volt teljesen inaktív, 50% nem érte el a heti 420 perces aktivitási időt, 45%-uk mozgott elfogadható mértékben. A szerzők arra hívták fel a figyelmet, hogy a fizikai aktivitással kapcsolatos vizsgálatnak a protokoll részének kell lennie.

A szerkesztő megjegyzései: „egyetértve a nemzetközi ajánlásokkal a Magyar Sporttudományi Társaság Mozgásgyógyszer Szakbizottságának ajánlásai a következők:

 Csecsemők és kisgyermekek (1 – 3 év)

A csecsemők és kisgyermekek esetében nem szabad akadályozni a természetes mozgásigényt a környezeti feltételek tiszteletben tartásával.

Óvodás gyermekek (4 – 6 év)

Az irányított és a nem irányított, spontán mozgási idő minimum 180 perc legyen naponta, a nagycsoportosoknál lehetőleg még több.

Általános iskolások (6 – 14 év) és a tinédzserek/középiskolások (14 – 18 év)

Már az általános iskola alsó osztályaitól kezdődően a napi mérsékelt és intenzív mozgás ideje legyen legalább 90 perc, ebből minimum 30 perc sporttevékenység legyen, illetve 60 perc a mindennapi tevékenységet ölelje fel, mint például az iskolába menetel gyalogosan vagy kerékpárral, a napi lépésszám érje el legalább a 12 000 lépést.

Általános megállapítások

Minden korosztály esetében figyelembe kell venni azokat az egyéni, sajátos szempontokat, ami az eltérő nemű, korú és társadalmi-kulturális eltérésekből adódnak, gondolni kell tehát az életkornak megfelelő nemi eltérésekre és az eltérő motorikus teljesítményekre. Az általános iskolások felső tagozatán és a középiskolában nagy hangsúlyt kell már fektetni az állóképesség és az erő megfelelő fejlesztésére, így hetente legalább 2-3-szor a nagy izomcsoportokra kiterjedő mozgásformákat kell választani, az intenzitás, az időtartam és az erőkifejtés esetében figyelembe véve az eltérő biológiai fejlettségi szinteket. Az alacsonyabb mozgásigényű és lehetőségű gyermekek esetében is el kell érni, hogy naponta legalább 30 perc megfelelő intenzitású mozgást végezzenek és ezt fokozatosan növelni kell a kívánt szint eléréséig. Az iskolában és az otthoni tevékenység esetében is minimalizálni kell a képernyő (TV, számítógép, telefon) előtt töltött időt és ezzel párhuzamosan növelni kell a gyalogosan, mozgással eltöltött idő mértékét.

A képernyő előtt töltött idő mértéke nem lehet több:

  • Csecsemők és kisgyermekek esetében: 0 perc,
  • Óvodás gyermekek estében: a lehető legkevesebb idő, de maximum 30 perc/nap (és ezt is csak felnőtt jelenlétében).
  • Általános iskolás gyermekeknél: a lehető legkisebb mértékben, de maximum 60 perc/nap.
  • Tinédzserek estében: a lehető legkisebb mértékű, de maximum 120 perc naponta.”

Konkrétan meg kell kérdezni, hogy a gyermekek mozognak-e napi 60 percet és tájékoztatni a szülőkkel együtt őket is, hogy mit is jelent a nehéz, a közepes és az enyhe fizikai aktivitás és ezek miért fontosak az egészség szempontjából. Így a mozgás szerepe jobban beépülhet a gyermekek, a szülők és az orvosok tudatába is. 

zeitschrift-sportmedizin




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu