Főoldal / Hírek / Érdekességek / A magas intenzitású intervall edzés (HIIT) a gyermeksportban és a terápiában II. rész

Érdekességek

A magas intenzitású intervall edzés (HIIT) a gyermeksportban és a terápiában II. rész

2019.10.25

Mit értünk valójában a HIIT alatt?

Ez az edzésmódszer egy nagyon intenzív, intervall edzést jelent, amely tulajdonképpen egy formája az állóképességi edzésnek. Ez az edzésmódszer különbözik a HIT-től, azaz a nagyon intenzív ellenállás-edzéstől.  Ez ugyanis az erőedzés egyik formája, amely a fokozza az izomban a fehérjeszintézist, vagyis elősegíti az izomépülést. A HIIT részeként viszont több változó megnyilvánulásáról beszélhetünk, úgy, mint az intervallumok száma és hossza, a szünetek hossza és formája (aktív vagy passzív), a szériaszám, és a terhelés intenzitásának megválasztása. Három módszert különböztethetünk meg, amelyek a rövid, a közepes és a hosszú terhelés fázisok.

 

 

Terhelés ideje

Pihenő hossza

Intenzitás mértéke

Szériák száma

Rövid idejű terhelés

≤ 15 mp

kb. 15 mp/passzív

100-120% vVO2max

8-10×15 mp

Közepes idejű terhelés

< 45 mp

kb. 30 mp/aktív

50-60% HRmax

90-95% HRmax

12×30 mp

Hosszú idejű terhelés

2-4 perc

kb. 4-5 perc/aktív≤ 60-70% vVO2max

≥95% vVO2max vagy 90-95% HRmax

4-6×4 perc

   vVO2max: maximális oxigénfelvételhez tartozó gyorsaság, HRmax : pulzus maximum

 

A táblázatból kiderül, hogy miképpen lehet variálni gyermekeknél a terhelésintenzitást, az intervallumok hosszúságát kor, sportág és egyéni preferencia alapján. Fontos megjegyezni, hogy még nem létezik tudományosan alátámasztott „jó gyakorlat” a hosszútávú edzés felépítésére. A szüneteket illetően a gyermekek esetében figyelembe kell venni, hogy a rövid intervallumoknál passzív pihenőfázis mindenképpen ajánlott.

Egy vizsgálatban, ahol aktív, illetve passzív módon pihentek a gyermekek, futás közben 15 másodperces intervallumokban, a pihenés hatására háromszor gyorsabban teljesítették a kiskorúak, a duplahosszúságú távot

„A tudatosan beépített HIIT a gyermekek és a fiatalok edzésébe nem csak a teljesítményt növeli, hanem még szórakoztató is. Amennyiben heti egy-két alkalommal kiegészítjük az edzést HIIT módszerrel, fantáziát csempészhetünk a sportfoglalkozásba, legyen szó, akár egy váltó futásról. De a gyermekek érzéseit nem szabad figyelmen kívül hagyni. Amennyiben ugyanis nem hagyunk nekik megfelelő pihenő időt, a motiváció csökkenni fog és akár túlterhelés is bekövetkezhet.” - mondja Prof. Sperlich a kutatás vezetője.

A gyermekek teljesítőképessége főleg pubertás korban a növekedéssel változik.

A rosszul összeállított és kivitelezett edzéstervnek a túledzettség, a túlterheltség és akár a kiégés is negatív következménye lehet.

 

zeitschrift-sportmedizin.de




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu