Főoldal / Hírek / Érdekességek / A COVID-19 járvány okozta lezárások utáni visszatérés a sporthoz

Érdekességek

A COVID-19 járvány okozta lezárások utáni visszatérés a sporthoz

2021.03.07

Egy, a napokban megjelent tanulmány célul tűzte ki, hogy összehasonlítást tegyen a Bundesliga labdarúgói között végzett felmérés alapján a COVID-19 okozta lezárás előtt és után tapasztalt sérülések arányát és típusát tekintve.

Az elmúlt évben a német Bundesliga volt világszerte az első olyan profi labdarugó bajnokság, amely a COVID-19-es lezárást követően újra indult. Azonban a mai napig hiányoztak azok a hosszútávú, longitudinális retrospektív vizsgálatok, amelyek tisztázták volna, hogy a korlátozó intézkedések milyen hatást gyakoroltak a hivatásos sportolók esetében bekövetkező sérülési arányokra miután visszatértek a futballpályákra és ez miképpen hatott az egészségi állapotukra.

A kapott következtetéseket és az eredményeket a nyilvános adatok és a Bundesliga elemzések alapján gyűjtötték össze, amely kiterjedt a sérülés gyakorisága és milyensége és az ezek következtében csökkenő játékidő meghatározására.

Leíró statisztikákat használtak, hogy ez alapján mutassák be a sérülések előfordulási gyakoriságát az összes lejátszott Bundesliga mérkőzés előtti és utáni nap sérülési adatai alapján.

A német Bundesliga újraindításának kezdete, vagyis 2020. május 16-a és befejezése, vagyis június 27-e között 21 csatár, 11 középső középpályás, 12 támadó középpályás, 16 középhátvéd, 6 hátvéd és 2 kapus sérült meg.

 A játékosok esetében összevetették a sérülések arányát a COVID-19 lezárást követően a lezárás előtti állapothoz viszonyítva.

A lezárás után visszatérve a sporthoz, a játékhoz 1,13-szor volt nagyobb az esélye, hogy megsérülnek, és 3,12-szer volt nagyobb a sérülés aránya a játszott játékidő során összevetve a lezárások előtti állapottal.

A leggyakoribb sérülés típus (23 db) az izomsérülések voltak, figyelemreméltó adat, hogy a profi labdarúgók 17%-a szenvedett sérülést a lezárást követő első meccsén.

A COVID-19-es lezárást követően visszatérve a sporthoz, háromszorosára nőtt a sérülések száma.

A sportolók esetében nem tapasztaltak nagyobb sérülési arányt, amennyiben több mérkőzést játszottak.

Ez a visszatekintő, retrospektív járványügyi tanulmány felmérte, hogy a COVID-19-es lezárás és az, azt követő otthonmaradást előíró szabályok milyen mértékben befolyásolták kedvezőtlenül a sportolók teljesítményét a 2019–2020-as Bundesliga-szezon újraindítását követően. Az elemzés alapján a csapatorvosok, az ortopéd sebészek, az edzők és a sporttudományi szakemberek képet kaphattak arról, hogy a COVID-19 okozta lezárásnak, illetve az újrakezdésnek milyen hatása volt az elit szintű német labdarúgók sérülési profiljára.

Megjegyzés: A sérülések megnövekedett aránya természetesen többfaktoros jellegű, figyelembe kell venni edzés és mérkőzéskiesés idejét, az otthoni bezártság miatti korlátozó környezetben való edzést, a gyorsított újrakezdést előkészítő szakaszt és a sérülésveszélyre gyakorolt versenyszezon hatását is.

http://europepmc.org/article/PMC/PMC7931153

 




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu