Főoldal / Hírek / Érdekességek / A hegymászás jót tehet a szív érrendszeri bántalmaknak

Érdekességek

A hegymászás jót tehet a szív érrendszeri bántalmaknak

2019.02.28

A hegymászást az ajánlott sportok listájáról ki kell húzni a sajátos igények miatt? Az európai és olasz orvosokból álló bizottság szerint nem feltétlenül. A kutatók több olyan vizsgálatot ismertettek, amelyek a magaslaton történő aktivitás szívbetegségre gyakorolt hatását közlik.

Magasság általi kompenzáció

A 2 500 méter feletti levegő már olyan „ritka”, hogy a szervezettől kompenzációs folyamatokat igényel a megfelelő mennyiségű oxigénhez jutáshoz. A tengerszinten az alveoláris oxigénnyomás 100 Hgmm, addig ez 3 000 méteren már csak 67 Hgmm. Ahhoz tehát, hogy megfelelő mennyiségű oxigénhez jusson a szervezet, a szív-keringési és a légzésrendszernek erősebben kell dolgoznia. A súlyos szívbetegek és a nem megfelelő magaslati viselkedés következtében a nyomás csökkenés következtében akár tüdőödémához, vagy a jobb szív fél leállásához is vezethet.

Mit ajánlanak a szakemberek?

A szakemberek egyetértenek abban, hogy ha a hegymászást ésszerűen, a személyes kockázati tényezők kizárásával gyakorolják, akkor a szívbetegek számára is „hasznos sportként” ajánlható.

Ajánlások, melyeket elsősorban a szív problémákkal küzdő betegeknek kell betartania.

Szívelégtelenségnél: a könnyű és közepes fizikai aktivitásnál rövid szünetek beiktatása az emelkedőknél. Az NYHA (New York Heart Association, tehát a New York-i Kardiológiai Társaság) osztályozása alapján az I-III. csoportba sorolt betegeknél a kisebb magasságokig a hegymászás nem veszélyes. A járulékos betegségekre viszont mindig rá kell kérdezni! Fontos viszont, hogy 2 500 m felett mindig lassan kell emelni a magasság különbséget (naponta maximum 500 m).

NYHA: I.-III. 3 500 méterig biztonságos, NYHA III. esetében már csak 3 000 méterig, NYHA IV.: extrém magasságokat mindenképpen kerülni kell.

Gyógyszerezés: a kompenzációs hatásokat ellenőrizni kell (például: az angiotenzin receptor blokkolók és az ACE inhibitorok gyengíthetik a magasságban szükséges hematokrit értékeket és az oxigén kötési kapacitás növekedését).    zeitschrift-sportmedizin.de




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu