Főoldal / Hírek / Érdekességek / A fizikai aktivitás és a sport népszerűsítése

Érdekességek

A fizikai aktivitás és a sport népszerűsítése

2019.11.18

A fizikai hipoaktivitás, vagyis a nem megfelelő mértékű fizikai aktivitás következtében bekövetkező korai elhalálozás talán az egyik leginkább megelőzhető halál ok  a világon napjainkban. A „nem-eleget mozgó” embereknél világszerte 20-30%-al nagyobb a halálozási arány, szemben azokkal, akik „cselekvők” és fizikai szempontból rendszeresen aktív életet élnek.

A fizikai aktivitás több tényezős, ide tartoznak a szociális, a környezeti, pszichológiai és genetikai összetevők is.

 Bőséges számú tudományos vizsgálat áll a rendelkezésünkre, amelyben már bebizonyították, hogy a fizikai aktivitás minden életkorban és etnikumban jó hatással van a szív-légzőrendszer fittségére, a kettes típusú cukor betegség,- és az elhízás megelőzésére, a stresszre, vagyis a egészség megőrzésére, a jó közérzetre, és hatására csökken a krónikus betegségek kialakulása, - mint például a szív-érrendszer bántalmai – azoknál, akik életmódjának része a sport.

Annak ellenére, hogy a minél hosszabban tartó és rendszeres fizikai aktivitás köthető leginkább a jobb egészséghez, már a csekély mennyiségű mozgás is pozitív hatással van a szervezetünkre.

Egy nemrég megjelent összefoglaló tanulmányban az egészség és a fizikai aktivitás összefüggéseivel foglalkoznak a szerzők, különös tekintettel annak kórélettani, a szív-érrendszert érintő, serkentő - elősegítő hatásaira. Ezen kívül arról szól a tudományos összefoglaló, hogy a megelőző folyamatokban, úgy, mint az iskolázottság, a környezeti- és az irányadó társadalmi tényezők, valamint az egészségi ellátásban a fizikai aktivitás is lehet eszköz.

Fenntartható és átfogó programokat kell bevezetni ahhoz, hogy minden emberhez elérjen a fizikai aktivitás növelése helyi, regionális, nemzeti és nemzetközi szinten is, ezáltal legyen pozitív hatása és a globális egészséget is változtassa meg, főleg a kardiovaszkuláris betegségek csökkentését illetően.

onlinejacc.org




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu