Főoldal / Hírek / Érdekességek / A COVID-19 világjárvány hatása a gyermekek és fiatalok mentális egészségére

Érdekességek

A COVID-19 világjárvány hatása a gyermekek és fiatalok mentális egészségére

2021.06.06

Egy a közelmúltban megjelent keresztmetszetű tanulmány szerzői vizsgálatának középpontjában állt kideríteni, hogy a COVID-19 vészhelyzeti intézkedések milyen hatást gyakoroltak a gyermekek/serdülők mentális egészségére a már meglévő pszichiátriai diagnózissal rendelkező és nem létező gyermekek/serdülők esetében Kanadában.

A CRISIS kérdőív adaptált intézkedéseinek felhasználásával a 6–18 éves gyermekek szüleit és gyermekeiket kérdezték, összesen több, mint 1 000 esetben, hogy melyek voltak azok a területek, ahol változást észleletek az elmúlt időszakban.

Hat területen jelezték a mentális egészség változásait, nevezetesen a depresszió, a szorongás, az ingerlékenység, a figyelem, a hiperaktivitás és rögeszmék/kényszerek esetében.

Korcsoporttól függően a gyermekek/serdülők 67–70%-a tapasztalt legalább egy mentális egészségügyi területen romlást és 19–31%-kuk tapasztalt javulást legalább egy területen. Mind a pszichiátriai diagnózissal nem rendelkező, mind a pszichiátriai diagnózissal rendelkező gyermekek/serdülők esetében a COVID-19 első hullámában általában negatív értelemben változott a gyermekek/serdülők mentális állapota.

A romlás aránya magasabb volt azoknál, akiknél a már meglévő korábbi diagnózis alapján ez várható volt.

A romlás mértéke változó volt a különböző korcsoportokban: a depressziót 37–56%, a szorongást 31–50%, az ingerlékenységet 40–66%, a figyelemromlást 40–56%, a hiperaktivitást 23–56%, míg a rögeszmék/kényszerek jelentkezését 13–30%-uk esetében figyelték meg.

A társadalmi elszigeteltségből származó nagyobb stressz az összes mentális egészségügyi terület romlásával járt együtt.

A gazdasági aggodalmak a szorongás, a figyelem és a rögeszmék/kényszerek esetében az idő előrehaladtával csökkentek.

A gyermekek/serdülők közötti társadalmi kapcsolatok fokozása fontos mérséklési stratégia lesz a COVID-19 jelenlegi és jövőbeli hullámai számára.

Szerkesztői megjegyzés: Korábbi vizsgálatokból és tanulmányokból egyértelműen kiderült, hogy a fentebb említett negatív élmények, jelenségek egyértelműen csökkenthetőek a rendszeres testmozgás, a sport, és társaságban a szabadban, eltöltött idő függvényében.

Szerencsére Magyarországon a kedvező átoltottság és az egyre javuló helyzet már minden területen, így a mentális területen is érezteti hatását.

https://link.springer.com/article/10.1007/s00787-021-01744-3

 




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu