Főoldal / Hírek / Érdekességek / 40 + ?

Érdekességek

40 + ?

2017.10.26

Csökkentsük a szénhidrátok fogyasztását! Felejtsük el az átbulizott éjszakákat! Mozogjunk többet!

Tanácsok nőknek és férfiaknak egyaránt: váltsunk életstílust! Hagyjuk el a bűnös szokásainkat!

Egy átmulatott hétvége, a hét közbeni éjszakázás, sok alkoholfogyasztás és rendszertelen evés régebben még problémamentesen működött, viszont a negyvenes éveinken túl már igenis nyomot hagy a szervezetünkben. Ennek a helytelen életmódnak a külső jelei a karikás szemek, a ráncok és a gyorsabban lerakódó zsírpárnák.

DE mit tegyünk?

Elegendő alvás, egy héten csak egy mulatás és az alkoholfogyasztás csökkentése fiatalság elixírként hatnak! Persze csak akkor, ha hosszú távon alkalmazzuk a receptet. Tekintettel kell lennünk arra, hogy a májunk és a bőrünk már nem regenerálódik olyan könnyen, mint a húszas éveinkben.

Csökkentsük a cukorbetegség kialakulásának veszélyét:

Amíg az ember a harmincas éveiben a túl sok cukrot és szénhidrátot le tudja bontani, addig ezt a képességét már a negyvenes éveire részben elveszíti. Biztos jel lehet, amennyiben az utóbbi években meghízott. Egy hosszmetszeti vizsgálat szerint a cukorbetegség kialakulásának lehetősége 5%-al esélyesebb, amennyiben az ember testsúlya pusztán egy százalékkal növekszik. Éppen ezért tekintsenek el a cukor fogyasztásától, főleg, például az erős édesítő hatású kukorica szirup, amely időközben a legtöbb édességben megtalálható, mivel olcsóbb a normál cukornál. Korlátozzuk a hús és kolbászfogyasztást és mozogjunk minden nap a friss levegőn annak érdekében, hogy ne legyünk cukorbetegek.

Férfiak

Gondoljunk a szívünkre!

A 40 feletti férfiak esetében a szív- érrendszeri betegségek- úgy, mint a magas vérnyomás, szívinfarktus, szélütés - kialakulásának veszélye drámaian megnövekszik. Ezért próbáljuk csökkenteni a distressz (feszültség, idegi megterhelés) mennyiséget, együnk zsírszegény ételeket és „tankoljuk tele” minden nap friss levegővel a szervezetünket. A legtöbb szívinfarktushoz vezető tényező befolyásolható. Egy ezt a területet vizsgáló tanulmány szerint, aki időben abba hagyja a dohányzást,  - legjobb esetben el sem kezdi - , nem cukorbeteg, nincs magas vérnyomása és túl magas koleszterinszintje annak öt százalékkal kevesebb esélye van szívinfarktus kialakulására.

Ha viszont minden a négy rizikófaktor érvényes önre mintegy 100 % esélye van magas vérnyomásra, angina pektóriszra (klinikai tünet együttes, melyet a szívizomzat vérellátási elégtelensége vált ki, erős fájdalom érzéssel járó, szorító jellegű érzés, mintha prés alatt lenne a mellkas), szívinfarktusra vagy agyvérzésre.

Nők

Az ebben a korban már kezdődő hormonháztartás átalakulása a szemet és az orrunkat érintheti leginkább.

A nők szervezete általában 35 év felett már kevesebb nemi hormont termel és ezt a változást legkésőbb 40 felett el is kezdjük érezni. A teljes anyagcsere valamennyivel lelassul. Könnyebben leszünk túlsúlyosak és a nyálkahártyák is szárazabbá válnak, például az orrban és a szemekben. Tengervíz spray és hialuronsav helyreállíthatja a szem és az orrnyálkahártya nedvességét.

Mit tehetünk?

A nyolc órás szabály nem szentírás, DE az biztos, hogy a hosszú időn át tartó kevés alvás egészségtelen, hizlal, demenciához (a szellemi képességek visszafordíthatatlan hanyatlása) és cukorbetegséghez vezethet, de azért a nyolc órás szabály már nem a legkorszerűbb. Az alvásszakértők szerint a normális mennyiség genetikailag kódolt, hat és nyolc óra között mondható normálisnak.

Összefoglalva:

40 év felett, mozogjunk még többet a szabad levegőn, figyeljünk a minél kevesebb üléssel (televízió, számítógép, munkahely) töltött időre, fokozottan figyeljünk testsúlyunkra, ami az egészséges táplálkozással és a mozgással kordában tartható, (persze a genetikai adottságok figyelembe vételével). Legyünk fittek, éljünk aktív életet.

www.focus.de




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu