Főoldal / Hírek / Érdekességek / INTIM torna, avagy a problémás területek edzése 2. rész Inkontinencia női sportolóknál?

Érdekességek

INTIM torna, avagy a problémás területek edzése 2. rész Inkontinencia női sportolóknál?

2020.03.08

Ugrások és forgások, nehéz munka a medencefenéknek

A vizelés és székelés mechanizmusainak ellenőrzéséért döntően a medencefenék izomzata felel. A női medencében csak ezek az izmok azok, amelyek ezen a területen a szerveket alulra támasztják alá. A medencefenék izomzata annak ellenére, hogy nagyon nagy a jelentősége semmilyen külső mozgásban nem jelenik meg. Megterhelő mozgásnál automatikusan feszülnie kell – mondta prof.Birgit Schulte-Frei, a kölni Fresenius Főiskola Egészégügyi és Szociális Karának dékánja, aki több mint 20 éve foglalkozik a női sportolók inkontinenciájával.

A vizeletvisszatartás hátterében húzódó pontos okokat még mindig nem tisztázták, hiszen hosszú időn keresztül az volt az általános vélemény, hogy a sport hatására a medencefenék izomzata is erősödik. Részben ez így is van, hiszen a sportolónők nagy százalékának erős a medencefenék izomzata. Az erősödés azonban ellenőrizetlenül megy végbe, emiatt a nőknél továbbra is vizeletszivárgás állhat fenn. Az élsportolóknál az inkontinencia a saját sportágspecifikus edzés, az extrém terhelés, valamint versenyhelyzetben jön elő, hiszen ők egyébként nőgyógyászati és urológiai szempontból is egészségesek, így esetükben csak egy időszakos túlterhelésről van szó.

Több esetben ez azokat a szabadidő sportolónőket érinti, akik „high impact” sportokat űznek. Ezek következményeként nem lenne szabad a medencefenéknek olyan terhelés alá kerülnie, hogy inkontinencia legyen megfigyelhető. Nagyobb valószínűséggel a sok ugrás hatására megemelkedik a hasüregi nyomás, forgó mozgások vagy intenzív erőedzés hatására a talajreakció erővel nyúláshoz vagy túlerőltetéshez, de nem a medencefenék gyengüléséhez vezet. Emellett az szól, hogy az élsportolóknál a vizeletvisszatartási probléma csak edzési és versenyszezonban jelentkezik, míg a többi időszakban nem. A nem sportoló hölgyeknél ez viszont többnyire mindennapos probléma.

Széleskörű tudatlanság?

A probléma az, hogy bár sokakat érint az inkontinencia az élsportolók körében, ez mégis még mindig tabu témának számít. A tájékozatlanság nem csak a sportolókat érinti, hanem azokat is, akik velük dolgoznak, így az edzőket, gyógytornászokat, nőgyógyászokat, sportorvosokat. Egy nőgyógyászati vizsgálat során például csak minden 10. beteg említi vizeletvisszatartási panaszát az orvosnak. Amíg a nőgyógyászok a hétköznapi inkontinenciával tisztában vannak, addig az élsportolókat érintő vizeletszivárgásról keveset tudnak. Az a tanács pedig, hogy medencefenék izmai kímélő terhelést kapjanak, vagy sportágat változtassanak, nem segít a versenyzőknek.

 A medencefenék torna is csak bizonyos feltételek mellett hasznos.

A fiatal sportolónők tehát magukra vannak hagyva a problémával, nem tudják, hogy az a helyzet, amiben vannak normális-e és hogy mit tehetnek ellene, kevesen tudnak a medencefenékről és annak funkciójáról, valamint arról, hogy milyen fontos a rendszeres speciális edzése.

Sokszor sötét ruhák viselésével, kevesebb ivással, gyakori mosdóba járással, betétekkel orvosolják a bajt. Felmérésekből kiderült, hogy a nők 30%-a nem kontrollálja a medencefenék izomzatát. Így nem csoda, hogy ezzel a sportolók sincsenek másképp. 

zeitschrift-sportmedizin




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu