Főoldal / Hírek / Érdekességek / Hogyan hagyjuk abba a cigarettázást sporttal 2. rész Mítoszok a dohányzásról

Érdekességek

Hogyan hagyjuk abba a cigarettázást sporttal 2. rész Mítoszok a dohányzásról

2016.02.03

Ismerünk olyan nagyon idős embereket, akik erős dohányosok és ennek ellenére nagyon jól érzik magukat. TÉVHIT: Ne felejtsük el, hogy csak azokat látjuk, akik még élnek, DE azokat, akik a dohányzás okozta megbetegedések miatt már meghaltak nem látjuk megöregedni.

Maga a dohányzás abbahagyása rosszabb folyamat, mint a betegség. TÉVHIT: Néha nem könnyű leszokni, de van annyi haszon, hogy megéri az erőfeszítést. Másrészről számos olyan hatékony módszer létezik, amelyek megkönnyítik a leszokást.

Nem veszem észre, hogy nekem annyi kárt okozna, mint mondják. TÉVHIT: Ha a dohányos egy ideig nem is veszi észre a negatív hatásokat, a baj már megtörténhet és az egészségi állapota leromolhatott. Egy cigaretta elszívásával az artériás vérnyomás megemelkedik és a pulzusszám is megnőhet percenként10-15 ütéssel.

Sok rosszabb dolog van, mint a dohányzás. TÉVHIT: Az iparilag fejlett országokban a dohányzás a megelőzhető vezető halálesetek döntő hányadát teszi ki (szinte minden második dohányos olyan betegségekben hal meg, amely szenvedélyével kapcsolatos). A világon több mint öt millióan halnak meg évente a dohányzás okozta ártalmak miatt, vagyis átlagosan minden hatodik másodpercben meghal egy ember.

A kevés dohányzás a terhes nő esetében nem károsítja a magzatot . TÉVHIT: Amikor valaki dohányzik, mindig bekövetkezik valamilyen változás a magzatban, mivel a káros anyagok átjutnak a placentán .

A cigaretta füst csak a szem és a torkát zavarja a nem dohányzónak vagy passzív dohányosnak. TÉVHIT: A passzív dohányzásnak is nagy a kockázata és oka lehet minden dohányzás okozta betegségnek, különösképpen a gyermekek esetében. 2004-ben, környezeti dohányfüst volt az okozója több mint 600.000 idő előtti halálnak világszerte, melynek 28%-a gyermek volt.

Az a személy, aki dohányzik kevesebb, mint 5 cigaretta naponta nem dohányos. TÉVHIT: Aki csak egy cigarettát is elszív naponta, az is dohányos, mivel fennáll a függősége.

A „szőke” tubák nem olyan rossz, mint a fekete. TÉVHIT: A két fajta dohánytípus azonos akáros komponenseket tartalmaz, bár lehet, hogy az arányok változóak.

A "light" cigaretta ártalmatlan. TÉVHIT: Az alacsony kátrány és nikotin tartalmú cigaretta a rákkeltő összetevőkből szintén ugyanannyit tartalmaz, mint a hagyományos cigaretta. Vagyis mindkettő hasonló mértékben rákkeltő hatású.

Miért fosztanám meg magam a dohányzástól, ha a légszennyezettség sokkal környezetszennyezőbb, mint a cigarettafüst. TÉVHIT: A dohányzás 30 %-ban oka a különböző rákos megbetegedéseknek, szemben a környezetszennyezéssel, amely alig 2 % -ban felelős a betegségek kialakulásáért.

A dohány nem drog. TÉVHIT: A kábítószer- definíció szerint minden olyan anyag drognak tekinthető , amely fizikai és pszichés függőséget okoz, és melynek megvonása elvonási tüneteket okoz. A dohányzás megfelel ennek a meghatározásnak.

Én nem vagyok függő, bármikor leszokom. TÉVHIT: Ez általában egy ürügy arra, hogy továbbra is a dohányozhassunk. Minden dohányos fizikailag és lelkileg is függő, akkor is, ha keveset dohányzik.

Ha ideges vagyok, vagy koncentrálnom kell, az egyetlen dolog, ami segít az a dohányzás. TÉVHIT: Igazából a nikotin, serkentő összetevőket tartalmaz, és nem pihentetőt tartalmaz. Lehetséges, hogy a dohányzás pillanatában a dohányos megkönnyebbülést érez, talán azért mert csökkenti az absztinencia, vagyis az önmegtartóztatás érzését, de középtávon növeli a feszültséget a szervezetben. Ezen felül a nem dohányzók egyéb stratégiákat találnak ki a stresszhelyzetek kezelésére.

Már túl késő leszokni. TÉVHIT: Sohasem késő leszokni. Minél több idő telik el a dohányzás abbahagyása után, annál több pozitív változással fog találkozni mind egészségügyileg, fizikai erőnlét szempontjából, mind  pszichikailag, anyagilag és esztétikailag is.




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu