Főoldal / Hírek / Érdekességek / Hidegben nő az infarktus kialakulásának veszélye!

Érdekességek

Hidegben nő az infarktus kialakulásának veszélye!

2019.01.28

Mit tehetünk szívünk egészségéért?

Az évszakok közötti hőingadozás és a hirtelen hőmérséklet csökkenés fokozza a szívinfarktus előfordulásának kockázatát. Kutatások támasztják alá, hogy minél nagyobb a hőingadozás, annál magasabb a kockázata a szívinfarktus kialakulásának.

Aki a hideget megerőltető hólapátolással tölti vigyázzon, mert a szívinfarktus a nagy hidegben könnyebben alakul ki. A koszorúerek görcsének következtében vérrögök keletkezhetnek, amelyek következtében az erek elzáródhatnak. Akinél korábban már diagnosztizáltak valamilyen koronáriás szívproblémát fokozott figyelmet kell, hogy fordítson az egészségére hideg időben.

Akinek szív-érrendszeri panasza van, forduljon a kezelőorvosához, hogy ellássa olyan tanáccsal, amellyel kiküszöbölhető a baj. Léteznek kifejezetten hideg esetén, prevenciós céllal szedhető gyógyszerek szívbetegeknek. A férfiak jobban ki vannak téve a hideg általi szív érrendszeri veszélyeknek, mint a nők.

Az Amerikai Élettani Társaság több mint 800 infarktuson átesett pácienst és hozzátartozóját kérdezte meg és az alábbi tüneteket említették legtöbbször a baj bekövetkezése előtt:

  • mellkasi fájdalmak,
  • légzési nehézségek,
  • erős szívdobogás,
  • hirtelen leeső vérnyomás és eszméletvesztés,
  • rosszullét, has és hátfájás.

Megfázás esetén a sport TABU!

Amennyiben meg vagyunk fázva, vagy éppen előtte vagy utána állunk egy megbetegedésnek, amely akár hasmenéses tünet együttessel járhat, hagyjuk a sportot a nagy hidegben és várjuk meg, hogy újra egészségesek legyünk.

A hegesedés kialakulásának veszélye mellett a nagy hideg további kockázatot hordoz magában. Amennyiben influenzásan indulnánk sportolni jó, ha tudjuk, hogy már az 1930-as években megfigyelték ezen betegség és a szívpanaszok kialakulásának kapcsolatát. Ezt manapság sikerült a szakembereknek számszerűsíteni: aki influenzásan sportol, hatszor nagyobb eséllyel kap szívinfarktust. A folytonos kézmosás mellett figyeljünk a megelőzésre védőoltásokkal az influenza kiküszöbölésében.

Óvatosak legyünk az influenza kezelésében is. Sokszor magunknak írjuk fel a vény nélkül kapható gyógyszerek általi kezelést és nem is sejtjük, hogy milyen károkat okozhat egy aszpirin bevétele például egy gyógyszereket szedő páciensnek. Az orrspray használatával is csínján bánjunk, mivel vérnyomás emelő hatása van.

A vérnyomás hideg időben bizonyítottan magasabb, mint melegben. Ezzel emelkedik a komplikációk kialakulásának veszélye és a szívinfarktus és agyvérzés előfordulása. Az erek összehúzódnak a hidegben és a szívhez a nagyobb ellenállás miatt nehezebben jut el a vér. Aki csökkentené a vérnyomását télen, annak a rendszeres szauna használatot ajánlják. A heti három-négy alkalom 24%-al csökkenti a rizikót a fent említett komoly betegségeknél, de még az influenza ellen is hatékony. A szauna mindezek mellett az ízületi gyulladás és a fejfájás kialakulását is csökkenti, de szívbetegek esetében azért kérjék ki kezelő orvosuk tanácsát.

Óvatosan az alkoholfogyasztással is a hideg téli évszakokban. Mivel az alkohol hatására a bőrben levő véredények tágulnak, több vérre van szükség ezek ellátására. A bőrön keresztüli hő leadás miatt a szervezet a belső szervektől csoportosítja át a muníciót. Ez végül szintén oda vezethet, hogy a szívnek többet kell dolgoznia, a megfelelő vérellátás fenntartása érdekében. Főleg fiatal férfiak érintettek ebben a témában. Tehát uraim, igyanak kevesebb alkoholt télen!

focus.de




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu