Főoldal / Hírek / Érdekességek / Valóban fájhatnak az izmaim a stressztől?

Érdekességek

Valóban fájhatnak az izmaim a stressztől?

2017.01.05

A stressz angol eredetű szó, jelentése nyomás, feszültség. A stressz fogalmának bevezetése Selye János nevéhez fűződik.
Selye szerint a pozitív stressz önmagában nem káros, hiszen megoldandó helyzetek nélkül életünk színtelen lenne, személyiségünk nem fejlődne. A pozitív, fejlődésünket elősegítő kihívásokat “jó stressznek” nevezzük. A pozitív stressz képes jobb teljesítményre ösztönözni minket. Az ilyen élethelyzetek közé tartozik, ha új munkahelyre kerülünk, vásárolunk egy lakást, gyereket vállalunk vagy éppen nyaralni indulnunk, de még számos pozitív hatással bíró változást fel lehetne ide sorolni.

Ezzel ellentétes hatású a “rossz stressz”, másik nevén distressz. Az ilyen helyzetek károsak az egyénre, meghaladják a megküzdési képességeit, ezáltal pusztítják a szervezet fizikai és pszichikai energiáit egyaránt. A distressz a mozgásszervrendszerünkre is negatív hatással van, hiszen a folyamatosan fennálló rossz stressz állandó izomfeszülést okoz.

Gyógytornászként fontos feladatunk a stresszhelyzetek miatt kialakuló izomfeszülések lazítása, az izomegyensúly helyreállítása.
A helyes testtartás elsajátítása nélkülözhetetlen, hiszen ha minden alkalom után ugyanazt a rossz testhelyzetet veszi fel a páciens az izomegyensúly felbomlás a helyzetből adódóan nem fog változni.
Az erősítésről sem szabad megfeledkezni. Az ülőmunka és a mozgásszegény életmód következtében a gerincet stabilizáló transversospinalis izomzat gyengült, vagy elzsírosodott. Ezek helyrehozásához speciális, instabil helyzetben végzett erősítésre van szükség.

Különböző relaxációs technikák elsajátításával, akár a gerinctorna végén egy negyed órás autogén tréninggel, minden izmunkat el tudjuk lazítani.

A nyakizmok masszírozásával a feszültséget oldani tudjuk, a páciensnek megtanított otthon végzendő gyakorlatok segítségével az izomegyensúlyt helyre tudjuk állítani. A sikeres gyógyulás eléréséhez a páciens és a gyógytornász szoros együtt működése nélkülözhetetlen!

Gyógytorna Studió Budaörs




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu