Főoldal / Hírek / Érdekességek / Mennyire biztonságos, ha sportolunk?

Érdekességek

Mennyire biztonságos, ha sportolunk?

2016.09.26

Joggal gondolhatjuk, hogy ezekről nem csak az információáramlás felgyorsulása következtében értesülünk egyre gyakrabban és talán korábban is előfordultak hasonló esetek, amelyek megkérdőjelezik, illetve megkérdőjelezték a nagy megterhelést jelentős sportolás biztonságosságát. Fontos kiemelnünk, hogy összességében az utóbbi 30 évben csökkent a sportolás közben bekövetkező elhalálozások száma.  Egy szív és érrendszeri állapotra vonatkozó tanulmány okán szakemberek egy tudományos jelentést készítettek 65 hónapon át 2935 regisztrált edzés terheléséről, amely összesen 374 798 óra aktivitást jelentett. A résztvevők ezen időszak alatt 2 726 272 km-t tettek meg futva vagy gyalogolva. A vizsgált periódusban alatt nem történt haláleset és összesen két szív-érrendszert érintő komplikáció adódott. Összességében ez azt jelenti, hogy 100 000 edzésóra alatt kettő komplikáció adódott a nők, három pedig a férfiak esetében. A maratonfutás alkalmával pedig 1 az 57 000-hez hogy a hirtelen szívhalál következzen be, ez is az idősebb korosztályt érintette és döntően a táv utolsó szakaszán. Egy hasonló vizsgálatban 12 éven át tartó 21 000 férfit számláló utánkövetéses vizsgálat során megállapították, hogy azoknak akik heti ötször sportolnak hétszer kevesebb esélyük van a hirtelen szívhalálra, mint azoknak akik csupán hetente egyszer.

Megvizsgálva a kapott eredményeket megállapítható, hogy a hirtelen szívhalál bekövetkeztének hátterében több tényező állhat, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni:

  1. Az öröklött genetikai hajlam meghatározó lehet, ilyen esetben jobban oda kell figyelni és gyakrabban kell kardiológiai szűrővizsgálatokon megjelenni
  2. Edzés közben ájulás és mellkasi fájdalom felléptekor mindenképpen abba kell hagyni a fizikai terhelést és rögtön segítséget kell hívni.
  3. Amennyiben erős pszichikai stressz kíséri a fizikai aktivitást szintén, ezt, mint hajlamosító tényezőt figyelembe kell venni.
  4. Szélsőséges hőmérsékleten végzett nagyfokú fizikai megterhelés is veszélyes lehet
  5. Statikus izomerőt igénybe vevő fizikai aktivitás a nem kellően felkészített sportolónál lehet kiváltó oka az ilyen típusú eseteknek.
  6. Edzés vagy versenyek alatt, amennyiben az illetőnek betegség vagy betegség érzése támad, akkor ezt a tényt mindenképpen azonnal jelezni kell és csökkenteni a terhelést vagy abbahagyni.
  7. Az edzések, versenyek alatt, vagy mellett alkalmazott gyógyszerek, illetve ismeretlen eredetű táplálék kiegészítők szedése sajnos szintén okozhatja, hogy bekövetkezzenek szélsőséges esetben az ilyen tragédiák.  

Forrás: Exercise Physiology: Nutrition, Energy, and Human Performance




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu