Főoldal / Hírek / Érdekességek / Férfiak figyelem: a túl sok és megerőltető sport káros is lehet!

Érdekességek

Férfiak figyelem: a túl sok és megerőltető sport káros is lehet!

2018.05.27

A túl sok, erős intenzitású edzés akár káros is lehet az egészségnek. Bár ennek az internetes felületnek az a célja, hogy a sport egészségmegóvó hatására hívjuk fel a figyelmet, mégis érdemes megemlíteni a túlzásba vitt edzés negatív hatásait is. Egy új kutatás szerint ez főleg a férfisportolók szervezetében okoz problémát, a háttérben feltételezhetően a szerv túlterheltsége áll.

A hamburgi kutató orvosok vizsgálata arra világított rá, hogy a férfi szabadidő sportolók folyamatos túlterheléses edzése a szív károsodásához vezethet. A kutatás folyamán 54 férfi és 29 női triatlonozót vizsgáltak, megállapították, hogy 10 férfi esetében a szívükben hegesedés volt megfigyelhető. Ezek az úgynevezett miokardiális fibrózusok szoros összefüggésben vannak a szívritmuszavarral. A vizsgálatban ambiciózus szabadidő sportolók vettek részt, átlagéletkoruk 43 év volt és legalább heti 10 órát sportoltak.

A hegesedés hátterében egy korábban nem ismert szívet érintő izomláz meglétét vélik a kutatók. A normál lakosság esetében 3-4%-os az előfordulási arány, amíg ebben a vizsgálatban a férfiak 17%-ánál találtak ilyen élettani elváltozást. A vizsgálatban résztvevő nőknél nem volt hegesedés megfigyelhető.

A háttérben a vizsgálatot vezető orvos szerint a túl sok teljesítmény-élettani határon történő edzés fedezhető fel.

 A kutatók szerint a magas tesztoszteron koncentráció állhat összefüggésben a megfigyelt hegesedéssel. Lehet, hogy a nők biológiailag védettebbek, mint a férfiak, de az is előfordulhat, hogy a gyengébbik nem megfontolt hozzáállása jelentheti a protektív, megelőző tényezőt.

www.focus.de




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu